Szkolenia mają na celu podniesienie kompetencji studentów w zakresie umiejętności zawodowych uznanych za pożądane na rynku pracy.
Diagnostyka laboratoryjna w pracy dietetyka
Program szkoleń: podstawy badań hematologicznych, niedokrwistości niedoborowe, badania ogólne moczu; gospodarka wodno-elektrolitowa, gospodarka lipidowa, diagnostyka i monitorowanie leczenia cukrzycy, diagnostyka laboratoryjna innych chorób dietozależnych (celiakia, alergie pokarmowe, nietolerancje pokarmowe, choroby tarczycy, choroby autoimmunologiczne)
Dieta w chorobach autoimmunizacyjnych
Program szkoleń: układ immunologiczny i jego choroby, diagnostyka, nadwrażliwość pokarmowa w chorobach autoimmunologicznych, markery zapalne, wywiad medyczny i żywieniowy z pacjentem, dieta i suplementacja, wyszczególnione choroby: Hashimoto, Gravesa-Basedowa, RZS
Psychodietetyka
Program szkoleń: Wstęp do psychodietetyki, podstawy psychologii istotne w odżywianiu, zaburzenia psychiczne związane z odżywianiem, elementy pracy psychodietetyka, psychodietetyka
Płodność a dieta
Program szkoleń: pacjent z niepłodnością w gabinecie dietetyka, czynnik owulacyjny, choroby wpływające na płodność: choroby tarczycy, choroby autoimmunologiczne, PCOS, czynniki diety oraz prawidłowa masa ciała
Uczestnicy projektu zostaną podzieleni na grupy liczące po 12 osób, każde szkolenie trwa 16 h.
Terminy szkoleń: październik-luty
Lokalizacja: Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku